Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri, Prof. Dr. Sencer Sayhan’ın rehberliğinde, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayriye Sayhan başkanlığında ve Arş. Gör. Hilal Mert’in katılımıyla Kaman ilçesi ve çevresine ekskürsiyon gerçekleştirdiler.

17 Mayıs 2022 tarihinde yapılan ekskürsiyonda, öğrenciler öncelikle Merkez ilçe Karakurt Köyü’nde yer alan Agronet şirketinin serasını ziyaret ettiler. Burada öğrenciler, yetkili ziraat mühendisi tarafından jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda yapılan topraksız tarım ve üretim süreçleri ile ilgili bilgilendirildiler.

Seradan sonra öğrenciler Ömerhacılı Köyü’ne kadar üniversitenin servisiyle geldiler ve yolun devamında yaya olarak Barane Dağı’nı aşıp Çağırkan Köyü’ne kadar doğa yürüyüşü yaptılar.

Yürüyüş esnasında Prof. Dr. Sencer Sayhan, arazinin jeomorfolojik yapısı hakkında bilgiler vererek, sahanın batoniyer olarak nitelendirildiğine ve iç volkanizma ürünü olan granit topoğrafyasına dair açıklamalar yaptı.

Ayrıca, toprak çeşitleri, geven, çoban yastığı, sütleğen gibi otsu türler ve likenler ile ilgili örnekler göstererek öğrencileri bilgilendirdi. Gezi ekibi, Barane Dağı bünyesindeki suni gölet kenarında yemek molası verdi.

Gezi ekibinin bir sonraki durağı Japon Bahçesi içerisinde yer alan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi oldu.

Burada Prof. Dr. Hayriye Sayhan, öğrencileri Kalehöyük Kazısının geçmişi, alandan çıkarılan eserler ve çalışma ekibi ile ilgili bilgilendirdi. Kazı alanından çıkarılan eserler öğrenciler tarafından ilgiyle incelendi.

Müzeden sonra öğrenciler müzenin de içinde yer aldığı Japon Bahçesi’ni gezdiler. Prof. Dr. Sencer Sayhan burada yer alan bitki türleri ile ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Daha sonra güzergah üzerinde yer alan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ziyaret edildi. Enstitüde gezi ekibini Enstitü Başkanı Sachihiro Omura’nın eşi Arkeolog Masako Omura karşıladı.

Masako Omura, Kalehöyük kazı alanının dünya tarihi ve arkeolojisi açısından önemini, enstitünün kuruluşunu ve kazının tarihsel süreçte gidişatını öğrencilere anlattı. Ardından enstitünün laboratuvar, kütüphane gibi çeşitli alanlarını öğrencilere gezdirdi.