Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri 15.12.2023 tarihinde, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Unutulmaması Gereken Değerimiz Ahilik: Öğretmen Adayı ve Öğrenci Buluşması” isimli 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesinin uygulamasını yaptı. Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Hilal Karık ve Saniye Zehra Teltik'in yürüttüğü ve Araş. Gör. Hilal Mert’in danışmanlığını yaptığı projenin uygulaması, Kırşehir’in merkezinde bulunan Ahilik Müzesi’nde gerçekleştirildi. 


Etkinliğe danışman ve yürütücülerin dışında Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kuş, 3. Sınıf öğretmen adayları, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Başarmak ve Sırrı Kardeş Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri ve öğretmenleri eşlik etti.


Proje kapsamındaki etkinlikler, Ahilik Müzesi önünde yer alan Ahi Evran-ı Veli’nin heykeli önünde ortaokul öğrencilerinin çember olmasıyla başladı. Burada Ahi Evran ve Ahilik geleneğiyle ilgili temel bir bilgilendirme yapıldı. Sonrasında her bir öğretmen adayı bir grup çocuğa rehber öğretmenlik yapacak şekilde müzeyi ziyaret ettiler. Prof. Dr. Zafer Kuş, müzedeki koleksiyonlarla ilgili ortaokul öğrencilerini bilgilendirdi. Müzede "resimdeki nesneyi bul" oyunu ve ahilik öğütlerini içeren "kulaktan kulağa" oyunu oynandı. Sonrasında müze içerisinde Doç. Dr. Uğur Başarmak tarafından kısa bir ney dinletisi gerçekleştirildi. Ayrıca Fakültemiz Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı 3. sınıf öğretmen adayları, ortaokul öğrencilerine "Şed Kuşatma Törenini" içeren kısa bir canlandırma yaptı.



Son olarak müze bahçesinde "ahilik şapkası" değerlendirme etkinliği yapıldı. Değerlendirme etkinliği sonrası etkinliğin katılımcılarına yemek ikramında bulunuldu. Proje yürütücüleri hazırladıkları hediyeleri ortaokul öğrencilerine verdiler. Etkinlik, proje yürütücülerinin ortaokul öğrencilerinin okuluna giderek sınıfta son bir değerlendirme yapması ile tamamlandı. 


Bu önemli projede yer alarak, öğretmen adayları ile öğrencileri "ahilik değerinde" buluşturan Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Hilal Karık'a, Saniye Zehra Teltik'e; Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Araş. Gör. Hilal Mert’e ve projede görev alan öğretim üyelerimize teşekkür ediyoruz.