Fakültemiz Fen Bilgisi öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamlarını deneyimlemesini sağlamak ve doğal çevreyle etkileşimlerini artırmak amacıyla Yer Bilimi dersi kapsamında teknik bir gezi düzenlendi. Yer bilimi dersinde öğretmen adaylarına teorik olarak kayaçların oluşumu, tektonik hareketler (dağ oluşumu, depremler), volkanizmalar, tortul süreçler ve toprağın oluşumu anlatılmaktadır. Bu teorik bilgiler öğretmen adaylarının yerin geçmişini anlamasına ve gelecekteki jeolojik olayları tahmin etmesine yardımcı olmaktadır.
01.05.2024 tarihinde Bağbaşı Kampüsünden hareket eden grup, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt ve Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tezcan Kartal'ın rehberliğinde teknik geziye başladı. Grup ilk olarak, yaşadığımız bölgenin coğrafi yapısını anlamak ve doğal oluşumları gözlemlemek amacıyla “Gülağaç-Derinkuyu” yolu üzerinde mola verdi. Burada, öğrencilerin ders kapsamında öğrendikleri farklı kayaç türlerini deneyimleme fırsatı buldu. Ayrıca çevredeki farklı dağların oluşumu, kayaç yapılarının özellikleri ve toprak oluşumu gibi konular üzerinde detaylı bir şekilde durularak öğrencilerin bilimsel gözlem ve incelemeler yapması sağlandı. Öğretmen adaylarının bazı kayaç türleri üzerinde mineralleri çıkartarak mesleki bilgi ve becerilerinin gelişimine olanak sağlandı.
Daha sonra Ihlara Vadisi'ne geçildi. Burada doğal ekosistem ve jeolojik yapılar üzerine yapılan yürüyüşlerle öğrenciler, kayaç oluşumlarını yakından inceleyerek geçmişte kullanılmış yaşam alanlarını keşfettiler. Jeolojik süreçlerin yanı sıra ekosistem dinamikleri hakkında da bilgi edinen grup, bölgedeki canlı türleri ve bitki yapılarını gözlemleyerek doğal çevreye olan farkındalığa dikkat çekildi. Depremlerin bir kayaçta nasıl oluştuğu, kayaç üzerinde ne gibi izlere ve sonuçlara yol açtığını sahada inceleme fırsatı buldular. Vadideki uzun yürüyüşte zaman zaman duraklayarak teorik bilgilerini pratik etmelerine imkân verildi ve vadi içerisindeki farklı konumlara ilişkin bilimsel sohbetler gerçekleştirildi. Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt’un bilimsel paylaşımlarına çevredeki yerli turistlerin de ilgisi büyüktü.
Sonraki durak ise Derin Kuyu Yer Altı Şehri oldu. Burada, Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt’un rehberliğinde öğrenciler, tarihi dokuya ve kayaç yapısına dair detaylı bilgiler edinerek geçmişin izlerini sürdüler. Yer altı şehrinin kullanım amacı ve zaman içindeki değişimleri üzerine derinlemesine bir anlatım gerçekleştirildi. Derinkuyu’nun M.Ö. 3000'lere kadar uzanan eski bir yerleşim yerinin olduğu ve Asur kolonilerine kadar uzandığı ifade edildi.
Yolculuğun son durağı Göreme'de, doğal kayaç oluşumları ve peri bacalarının oluşum mantığı öğrencilere detaylı olarak aktarıldı. Yıllar önceki yerleşim yerlerinin coğrafi ve jeolojik nedenlerle tercih edilme sebepleri anlatılarak, bölgenin tarihi ve jeolojik önemi üzerine bilgi verildi.
Yer biliminin doğasını anlamaya yönelik bu keşif yolculuğu, öğretmen adaylarının bilimsel meraklarını canlı tutmayı ve sahada edindikleri deneyimlerle gelecekteki öğrencilerine daha etkili bir eğitim sunmalarına katkıda bulunması amaçlandı. Bu amaç çerçevesinde teknik geziye öncülük eden Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt'a, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tezcan Kartal'a ve iletişim-koordinasyon için destek veren doktora öğrencisi İbrahim Serdar Kızıltepe’ye ve öğrencilerin bu deneyimi yaşamasını destekleyen üniversitemize teşekkür ederiz.