Fakültemiz Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Büşra Kartal tarafından yürütülen “Okul Dışı Ortamlarda Matematik Öğretimi” dersi kapsamında Ahilik Müzesi ve Kırşehir Müzesi’nde ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile matematik etkinlikleri gerçekleştirdiler.





Dört hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklere Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar sonucunda; Bil Koleji, Cumhuriyet İlkokulu, 30 Ağustos Zafer İlkokulu ve Şehit Ömer Halisdemir Okulu öğrencileri katılım sağladılar. Farklı sınıf seviyelerinden ilkokul ve ortaokul öğrencileri, üniversitemizin sağladığı servis imkânı ile okullarından alınıp müzelere getirildiler ve etkinliklerin ardından tekrar okullarına götürüldüler.



Gerçekleştirilen etkinliklerde öğretmen adayları, müzelerde sergilenen eserler ile matematik arasındaki ilişkiyi açık bir hale getirerek, öğrencilerde matematiğin hayatımızın her yerinde olduğuna dair farkındalık geliştirmeyi amaçladılar. Bu amaç kapsamında, öğretmen adayları müzelerde yer alan eserler için hazırladıkları, matematiğe özgü broşür ve çalışma kağıtlarını katılan her bir öğrenciye dağıttılar.  Böylece tüm öğrencilerin etkinliklere aktif katılımını sağlandı.


22 Mayıs 2024 tarihinde, Kırşehir Müzesi’nde matematik etkinliklerinin ardından ortaokul öğrencileri üniversitemiz tarafından büyük bir katılımla gerçekleştirilen Cacabey Bilim Şenliği’ne götürüldü. Öğrenciler burada, kendilerine rehberlik eden öğretmen adayları ile tüm stantları gezerek gerçek bir okul dışı öğrenme deneyimi yaşadılar.


Okul dışı ortamlarda matematik etkinlikleri, hem öğretmen adayları hem de katılan öğrenciler tarafından çok keyif verici, öğretici ve otantik birer deneyim olarak tanımlandı ve her haftanın sonunda hem etkinliği uygulayan öğretmen adayları hem de katılımcı öğrenciler mutluluklarını dile getirdiler. Bu sayede, matematiğin yaşamdan kopuk bir bilim olmadığı, okul dışı tüm ortamlarda matematiğin var olduğu ve kullanıldığının anlaşılması sağlandı. Okul dışı ortamlarda matematik etkinliklerini hazırlayan ve uygulayan tüm öğretmen adaylarımıza, katılım gösteren ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile öğretmenlerine, dersin yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Büşra Kartal’a, gerekli yazışmalar ve koordinasyonun sağlanmasında desteğini esirgemeyen Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okan Kuzu’ya, okullarla gerekli iletişimin sağlanması hususunda yardımcı olan Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kıymaz ve Arş. Gör. Tuba Ceylan Çeliker’e ve dört hafta boyunca ulaşım konusunda destek olan Üniversitemiz Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı’na teşekkür ederiz.