Fakültemizde Matemetik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öncülüğünde çevre bilincinin ele alındığı panel düzenlendi. 06.03.2024 tarihinde Fakültemiz Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele öğrenci ve öğretim elemanları yoğun ilgi gösterdi. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Refik Balay’ın katıldığı panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Fakültemiz Matemetik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt'un moderatörlüğünde gerçekleşen panele, alanın değerli isimlerinden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Akbulut konuşmacı olarak katıldı. 


"Çevre Bilinci Paneli" kapsamında Türkiye ve Dünya coğrafyasında küresel ısınma ve etkilerini anlamak ve çözüm yollarını tartışmak panelin ana konusu olarak belirlendi. Profesör Prof. Dr. Ali Demirsoy sunumunda, küresel ısınmaya jeo-biyolojik bakış ve çevre bilinci konusundaki bilimsel yaklaşımları, güncel çalışmaları ve küresel ısınmada çevrenin oynadığı rolü detaylı bir şekilde ele aldı. Profesör Demirsoy, küresel ısınmaya sebep olan tüm olumsuzluklar, bugün önlense dahi, sonuçlarının 2100 yılına kadar artarak devam edeceğini belirtti. Hatta küresel ısınma sonucunda bugünkü dünyada hangi ülkelerin kıyı kesimlerinin ne kadarının sular altında kalacağı, tatlı su kaynaklarının azalması endişelendiren konular arasında olduğunu vurguladı. Bu endişelerin kaynağında ise sadece kişisel tüketim alışkanlıklarının artışı olduğunu belirterek, küresel ısınmanın aslında tek boyuttan oluşan bir yapı olmadığını, aslında zincirleme reaksiyonlar bütünü olduğunu dile getirdi. 


 
Prof. Dr. Aydın Akbulut ise sucul ekosistemlerin ekolojik ve ekonomik önemleri ve Türkiye'de tür çeşitliliği üzerine önemli bilgiler paylaştı. Biyoçeşitliliğin azalması yalnızca çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda ekonomik istikrarımız üzerinde de doğrudan bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Biyoçeşitliliğin ekonomik değerinin farkına vararak ve onu korumaya yönelik önlemleri uygulayarak sürdürülebilir bir gelecek sağlanabileceğini ifade etti. Ayrıca biyoçeşitliliği korumak yalnızca hükümetlerin değil, aynı zamanda tüm bireylerin, işletmelerin ve toplulukların da sorumluluğu olduğunu vurguladı. Sürdürülebilirlik ve çevre bilincine yönelik herkese düşen görevi hatırlatan Profesör Akbulut, öğretmen adaylarına da bu konularda büyük sorumluluk düştüğünü hatırlattı.


Panelistlerin sunumları sonrasında soru-cevap kısmına geçildi. Bu bölümde, öğrenci ve öğretim elemanlarının çevre bilincine yönelik çeşitli konularda panelistlere sorular sorarak diyalojik bir ortam oluşturuldu. Toplantı sonrasında Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferdağ Kahraman Aksoyak ve Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tezcan Kartal konuşmacılara teşekkür belgesi ve plaket takdim ederek sağladıkları katkılardan dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler.




Panel, katılımcılar ve konuşmacıların hatıra fotoğrafı çekimi ve Prof. Dr. Ali Demirsoy’un öğrencilere hediye ettiği kitapları imzalaması ile sona erdi. Bu önemli etkinliğin düzenlenmesinde katkılar sağlayan Fakültemizde Matemetik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tezcan Kartal ile Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt'a ve programın sunuculuğunu yapan Fakültemiz Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Araş. Gör. Hilal Mert'e teşekkür ediyoruz.